Caligula  Trónok harca

„Ave Caesar!” – zengi teljes torokból több ezer ember, számos jobbnál-jobb filmben. Az ókori Róma  – különösen a császárkori Róma – hálás téma, legyen szó akár irodalomról, képzőművészetről, vagy akár a filmművészetről. Amikor beköszöntött a mozgókép kora, a Római Birodalom legionariusai bemasíroztak a filmvászonra, hogy aztán ott is maradjanak, mialatt a címszereplő Ben-Húr és a Gladiátor Maximusa adták egymásnak a kilincset az éppen aktuális császárnál… Sorozatomban arra vállalkozom, hogy bemutassam e filmeket, tévésorozatokat, saját koruk, a történelem, egyúttal a történelmi regények és sok más érdekesség tükrében. Kitérve olyan történetekre is, amelyekből ugyan még nem készült film, vagy tv-sorozat, de nagy benne a lehetőség. Immár sokadik alkalommal! Mert „Róma örök.”

Caligula  Trónok harca

Daenerys Targaryen = Caligula, az őrült zsarnok?

De nem akartam én ezt! Mint minden jó nőt, Danyt is kedvelte jelen sorok írója a Trónok harca milliós nézőtáborának tagjaként. Most, mégis itt az ideje, hogy párhuzamot vonjunk közte és az őrült római császár, Caligula (Kru. 37-41.) személye között.

Caligula  Trónok harca

Aki nem látta a Trónok harca befejező évadának utolsó előtti részét, az most hagyja abba az olvasást, mert nem fog neki tetszeni, ha elárulom, hogy sokak kedvence porig égette Királyvárat, s elpusztította az ellenség katonáin túl a város polgárait is. Amikor ugyanis rájött, hogy a westerosiak nem fogják őt szeretni, sőt szerelme, Havas Jon sem, Danynk úgy dönt, ha már nem szeretik, legalább féljenek tőle.

Ennek jegyében kicsit jól bekattan, s a milliós lakosság halálát okozza a sárkánytűzzel. Aki túléli, széles e vidéken félni fogja a Sárkánykirálynőt. Sokan néztek egy nagyot a hölgyemény bekattanásán, s igazából én sem szerettem volna, hogy ilyen véget érjen… de-de, legyünk őszinték, igen, pont ez a sorozatban a szép! Pont ezt akartam!

Caligula  Trónok harca

Nos, ahogy írtam fent volt (de jól hangzik ez így leírva), Dany őrületét valódi történelmi személyről mintázhatták, mégpedig Caligula császárról! 

Caligula  Trónok harca

„Hadd gyűlöljenek, az a fő, hogy féljenek tőlem!”

A fenti sorokat már nem Dany mondta, hanem Caligula. Hangoztatta is előszeretettel, miközben istennek képzelte magát. Trónra jutásáig sem volt piskóta az élete. Talán nem is csoda, hogy az állatokkal jobban kijött, mint az emberekkel (ezzel persze nem szeretném felmenteni őt, hisz a mondattal inkább csak vicceltem). Állítólag kedvenc lovát is állami tisztségbe akarta ültetni. Ez nem vicc.

Caligula  Trónok harca

Tiberius (Kru. 14-37.), az őt megelőző császár, a rokona volt. Caligula nagyapja és Tiberius testvérek voltak, ennek ellenére Caligula ifjúkorától azzal szembesült, hogy az öreg császár módszeresen kiírtja és kiírtatja a családját, ráadásul egy idő után a császár közvetlen közelében kellett élnie. Folyton merényletektől tarthatott. Akárcsak Dany, akinek életét merényletek és árulások tarkították, mígnem bekattant...

Caligula  Trónok harca

Végül azért csak neki sikerült életben maradnia, az öreg császárt pedig megfolytatta. Trónra lépését még ünnepelte a nép, de aztán hamarost és gyorsan elhatalmasodott rajta az elmebaj – melyet az is elősegített, hogy valószínűsíthetően agyhártyagyulladást kapott –, így később már rettegték nevét és uralmát… élvezetét lelte a vérontásban… a vérben... Ismerős a képlet?

Caligula  Trónok harca

Az író, a derék Martin talán Caliguláról mintázhatta Daenerys megőrülését és azt, hogy ilyen mértékben elpusztított mindenkit, akik felett uralkodnia kellett volna, hisz ahogyan Petronius is megjegyzi Nero császárnak (Kru. 54-68.) a Quo vadis 1951-es filmváltozatában, a népszaporulat egyfajta szükséges rossz, de szükség van rá, hiszen nélküle nincs min és kin uralkodni.

Caligula  Trónok harca

Petronius szava bölcs volt... Uff! Nos, Dany pont azt a népet pusztította el, amely felett uralkodni akart… Nero adott Petronius szavára. Dany nem hallgat már semmi bölcs szóra... Felégetett mindent maga előtt és maga mögött... 

Caligula  Trónok harca

Daenerysnek vesznie kell, akárcsak Caligulának?

A Quo vadis című regény a Nero császár idején – valóban – élt történelmi személyt, Petroniust összemossa azzal a Petroniusszal, aki húsz évvel korábban, Caligula alatt tevékenykedett. Ezen utóbbiról szól Székely János darabja, a Caligula helytartója.

Caligula  Trónok harca

A színdarab azt a valós történelmi eseményt dolgozza fel, amikor az őrült és magát istennek kikiáltó Caligula a jeruzsálemi Templomban, a zsidó vallás szent helyén akarta felállíttatni az óriási szobrát.

Caligula  Trónok harca

Az A.D. A Biblia folytatódik című 2015-ös sorozatban ezt az eseményt is láthatjuk, s eredetileg e sorozat lett volna többek között a bejegyzés központi témája, de „nem ma!”  Persze azért ne féljen senki! Hamarosan visszatérünk Jeruzsálembe!

Caligula  Trónok harca

Ami a szobrot illeti, Caligula azért döntött úgy, hogy felállíttatja Jeruzsálemben, mert korábban a zsidók leromboltak Judaeában egy oltárt, amelyet a görög lakosság állított a császár tiszteletére. A császár személyes sértést akart megtorolni. Akárcsak Dany...

Caligula  Trónok harca

Petronius elrendelte a szobor munkálatainak megkezdését és római legiok is biztosították a helyzetet, azonban a derék Petronius valójában húzta az időt. Amíg húzza az időt, elárulom, hogy összevetették a Trónok harca egyik őrült királyának a fejformáját az egyik római császáréval, aki történetesen a Caligula névre hallgat. Érdekes a végeredmény...

Caligula  Trónok harca

A szobor lassan készült. Vagyis nem igaz az, ami a 2015-ös sorozatban szerepel, hogy a szobrot a városba is vitték. De erről majd a sorozat kapcsán…Minden esetre tény, hogy Petronius időhúzása bejött, Kru. 41-ben Caligulát, az őrült zsarnokot miszlikbe aprították saját belső embereinek, a testőrségnek (a praetorianusoknak) a tagjai. Danyvel is belső lázadás fog végezni, valószínűleg.

Caligula  Trónok harca

Amennyire ünnepelt uralkodó volt egykoron, a jövő reménysége, annyira megvetett lett halálában, s ismertetőjegyévé nem más vált, mint maga az őrület… Ez Dany. Mindkettő ősei közt voltak őrültek. És ahogy Caligulát megölték, úgy valószínűsíthető, hogy Dany is rút halállal hal.

Caligula  Trónok harca

Caligula gyermekét is a falhoz csapkodták, úgy pusztult pépes masszaként. Gyanítom, hogy Dany utolsó sárkányára is hasonló sors vár… az enyészet… de majd kiderül, valóban elhúzzák-e a nótáját...

Caligula  Trónok harca

Mindazonáltal Királyvár felégetésének motívuma is római szállal bírhat, hiszen máig tartja magát a filmművészetben az a legenda, hogy maga Nero császár égettette fel – igaz, ő művészi ambíciói miatt tette volna – magát Rómát, azonban a történészek ezt cáfolták. Hiába, na, Nero... nem te voltál...

Caligula  Trónok harca

Ugyanakkor azonban Királyvár felégetése – a nép megadása után – eszünkbe juttatja az atombombák ledobását is, amikor már küszöbön állhatott a japánok kapitulációja. Vagy a szőnyegbombázásokat is említhetnénk, Európában... Szóval, attól félek, nem minden római történelmi ihletésű Martinnál sem. Persze igaz, ami igaz, amikor 1527-ben V. Károly spanyol és német király csapatai bevették Rómát, módszeresen feldúlták, kifosztották és elpusztították. Nem csak a Város, de lakóinak fele is elpusztult… Ez volt a Sacco di Roma.

Caligula  Trónok harca

De említhetjük az 1453-as esztendőt is, amikor Mehmed szultán seregei bokáig gázoltak Konstantinápoly lakóinak vérében. A város elfoglalásával formálisan is megszűnt a Római Birodalom, hiszen a Bizánci BirodalomKeletrómai Birodalom – Róma jogutódjának tekintette magát.

Caligula  Trónok harca

A város az ostromban jelentős károkat szenvedett… meg a lakossága is… Erről szól a 2012-es török filmalkotás, A hódítás (Fetih).Mind-mind Dany pusztításának előképei… Szóval a való életben is volt pár trónért folyó küzdelem, harc, csaták.

Caligula  Trónok harca

Így a római korban is. A Gladiátor Maximusának szavai azonban minden időben igazak: „A port könnyebb lemosni, mint a vért.” Nos, felmosni is...

Caligula  Trónok harca

Legközelebb újra visszatérünk Rómához, s bemutatjuk az apostolok, köztük Péter cselekedeteit is! Addigra Királyvárnál is megülepszik a por- és hamuréteg… de aztán, hogy ott ki fog takarítani? Erre nem gondoltak? Asszem jön Királyvárban is a középkor. Végtére is, évezredek kultúrája veszett oda. Ahogy a középkori szerzetes, Ekkehard is megmondhatná, kellett a tűzzel játszani!  

Caligula  Trónok harca

Konklúzió: Dany veszni fog, hiába is szeretett a tűzzel játszani, s hiába is szereti például testvérem barátnője a karaktert. Hatalma önmagát falja majd fel... viszlát Dany!

Caligula  Trónok harca

Mi pedig  hamarosan folytatjuk! Mert Róma valóban örök! Akárcsak a fantasy!

Caligula  Trónok harca

Addig is…

…ha tetszett, ajánld másoknak is!

Caligula  Trónok harca

Vagy kövess minket a Facebookon!

https://www.facebook.com/fuszeresjakvaj.hu/

És nézd a Trónok harcát, mert király sorozat!

Caligula  Trónok harca

Előre!

Caligula  Trónok harca

Pardon, itt éppen állnak...